De Britse regering wil haast maken met het invoeren van de brexitwetgeving, maar vandaag mogen eerst de parlementariërs zich er over buigen. Het is de bedoeling van de regering dat de wet in drie dagen tijd door het Lagerhuis geloodst wordt.
De regering van Boris Johnson blijft vasthouden aan een vertrek uit de EU op 31 oktober. Jacob Rees-Mogg, die de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis, heeft bekendgemaakt dat de behandeling van de zogeheten ‘withdrawal agreement bill’ (WAB) in het Lagerhuis aanstaande donderdag moet worden afgerond.
Die WAB zet de nieuwe brexitdeal met de EU om in Britse wetgeving. Er mag vandaag voor het eerst over worden gestemd. Daarna moet de regering formeel het tijdsschema (‘programme motion’) presenteren voor de verdere behandeling van de wetgeving. Het zou een flinke nederlaag voor Johnson zijn als die wordt weggestemd. De oppositie mort echter dat drie dagen veel te weinig tijd is om dergelijke complexe wetgeving te behandelen.
Johnson op zoek naar parlementaire goedkeuring na afwijzen Brexit-stemming
Toen Johnson afgelopen weekend geen goedkeuring kreeg voor zijn Brexit-deal, moest hij de andere 27 lidstaten opnieuw om uitstel van de Brexit vragen. Daarna wilde de Britse regering de Brexit-deal van Johnson gisteren opnieuw in stemming brengen. Maar Lagerhuisvoorzitter John Bercow gaf daar geen toestemming voor, een tegenvaller voor de regering.
Volgens de BBC hoopte de regering het verzoek aan de EU te kunnen intrekken als het gisteren alsnog een stemming over de deal had gewonnen. Dat had de druk op het parlement verhoogd om de bijbehorende Brexit-wetgeving snel goed te keuren. In plaats daarvan moet de regering Johnson nu proberen om via de normale weg parlementaire goedkeuring te krijgen voor die wetgeving.
Een potentiële valkuil voor Johnson is dat er nu ook nog amendementen kunnen worden ingediend. Dat betekent dat tegenstanders deze week met voorstellen kunnen komen die voor de regering onacceptabel zijn. Na de gang door het Lagerhuis gaat het wetsvoorstel ook nog naar het Hogerhuis, het House of Lords. Dat moet volgens de regering vrijdag gebeuren.